Gemmer du vine under sengen eller i klædeskabet? 

 

 

I foråret bad vi vores følgere på Facebook om at vise, hvor de gemmer vinen. Nogle brugte træreolen i stuen og andre forsøgte at holde vinen kold i soveværelset, kældre og klædeskabe. Måske opbevarer du det er helt tredje sted?  Fælles for vin er, at den helst skal opbevares køligt for at bevare sin frugtsmag eller for at modnes korrekt. De færreste har plads til en vinkælder, og derfor er professionelle vinskabe blevet populære blandt vinentusiaster. 

Hvad skal modnes og hvad skal drikkes?

Hovedparten af de vine, du køber i dagligvarehandlen, er beregnet til nydelse inden for kort tid. De bliver ikke bedre med alderen. Tvært imod vil modning  - særligt under varme og solrige betingelser - fjerne en del af den frugtsmag, som mange af os sætter pris på. Derfor får du mest ud af at sætte unge, lette og prisvenlige vine på køl med det samme og nydes inden for et til to år.

Modning af vin skal gerne ske ved korrekt og ensartet temperatur, mørkt og under rolige betingelser. Rødvin modnes ved en temperatur mellem 10-14˚ C (hvid-rød) i vinkælder eller i et vinkøleskab. Har du ikke plads til en vinkælder kan vinkøleskabet anvendes og indstilles til at simulere de samme betingelser som i vinkælderen.   

 

Når vinkøleskabet erstatter vinkælderen

Beskyt vinen mod sollys

Vinskabet skal kunne beskytte vinen mod solens stråler. Derfor skal døren som minimim være tonet og have et UV-filter. Bagvæg og sider i skabet er typisk sortmalede for at mindske reflektion  af lysets stråler. Uanset om du har et vinskabet med tonet dør eller ej, placeres skabet et passende sted, hvor der er så lidt sollys som muligt. 

Ren luft og høj luftfugtighed

Vinskabe med aktivit kulfileter renser luften og minimerer risikoen for mug. En luftfugtighed på  50-75 % bibeholder korkens forsegling, der holder luften ude. Anvender du en præsentationshylde i toppen af skabet, er det vigtigt, at du husker at rotere rundt på flaskerne for at undgå udtørring af korkproppen.

Ensartet temperatur

Varme får modningsprocessen til at accellerere. Derfor opbevares vin ved lave temperaturer - også de, der skal modnes. Der bliver dog udført flere forsøg med varme og damp for at få nyproducerede alkoholiske drikke til at smage som om de har gennemgået adskillige års modningsproces. Når du vil modne din rødvin, skal den gerne opbevares ved 13˚ C. Vinskabets ventilator (typisk på større skabe) sørger for at sende den kolde luft rundt i zonen og køling via kompressorteknologi sikrer en konstant og ensartet temperatur. 

Ro og fred  

Din vin skal have ro og stabilitet. Derfor har vinskabene en vibrationsdæmpet kompresser, som forhindrer bundfald i at hvirvle rundt i flasken hver gang, kompressoren starter. Forvent, at kompressoren kører oftere i dit vinskab end i køleskabet. Årsagen er, at en stabil temperatur er vigtig for en vin, der ligger i skabet flere år sammenlignet med de madvarer, du indtager inden for kort tid.  

Går du med overvejelser om dit første ellet et nyt vinskab, har vi udarbejdet en kort guide til dig.

Du kan se Vestfrosts vinskabe her.