Se, hvad vi lægger vægt på, når der handles ny vaskemaskine

 

 

Ifølge Epinions undersøgelse[1] af de vigtigste parametre ved køb af ny vaskemaskine, vejer et lavt energiforbrug og kvalitet mest på vægten, når vi danskere er på udkig efter en ny vaskemaskine.   

 

Top 6: Vigtigste parametre ved valg af vaskemaskine

 

  1. Lavt energi- og vandforbrug

  2. Kvalitet

  3. Lavt lydniveau

  4. Høj kapacitet

  5. Korte programmer

  6. Skånsom vask

 

 

1 ) Energi- og vandforbrug: Her kan du spare på pengene og miljøet

Ifølge Energistyrelsen går 18 % [2] af dit samlede elforbrug til vask.

Der var engang, hvor A+ var energivenligt, men sådan er det ikke i dag. Vaskemaskinerne har fået forbedret energiforbruget så hurtigt, at ikke engang EU's energimærke kan følge med. Energiklasserne for vaskemaskiner går fra A+ til A+++. A+ er det lavest tilladte i EU, og A+++ er det højst opnåelige og mest gængse.

Vil du være på forkant, så kig efter procenterne bag ved A+++. Markedets laveste energiforbrug er på A+++ - 70 %. Det betyder, at maskinen har et energiforbrug, der er 70 % lavere end en tilsvarende maskine i energiklasse A+++.

Her kan du sammenligne energiforbruget på vaskemaskiner med samme kapacitet:

Eksempel 8 kilos maskine:

A++:      Årligt energiforbrug 219 kWh x 2,2 (elprisen) =  482 kr. /år

A+++:    Årligt energiforbrug: 166 kWh x 2,2 (elprisen) = 366 kr./ år

A+++ -70 %:  Årligt energiforbrug: 58 kWh x 2,2 (elprisen) =   128 kr. /år

Find en vaskemaskine i energiklasse A+++-70 %

 

Hold øje med vandforbruget!

Ifølge Bolius udgør tøjvask 13 % af vores samlede vandforbrug[3].  Så kig grundigt efter liter-angivelsen på energimærket. Forbruget er angivet i liter om året.

Selvom vandforbruget er reduceret, bliver tøjet stadig rent. EU har opstillet minimumskrav til vaskeevnen, og dette krav skal alle vaskemaskiner på markedet overholde.

Nogle producenter har placeret små dysser øverst i vasketromlen. Det betyder, at vand sprøjtes ud over tøjet sammen med vaskemidlet. Resultatet er et reduceret vandforbrug og et bedre vaskeresultat. Teknologien hedder ”Twin Jet”.

Her kan du sammenligne vandforbruget på vaskemaskiner med samme kapacitet:

Eksempel 8 kilos maskine:

11.280 liter:    Årligt vandforbrug x 60 kr./m3 (vandpris) =     677 kr./år

9.900 liter:      Årligt vandforbrug x 60 kr./m3 (vandpris) =    590 kr./år

7.700 liter:      Årligt energiforbrug x 60 kr./m3 (vandpris) =  462 kr./år

Find en vaskemaskine med et vandforbrug på 7.700 liter.

 

2) Kvalitet

En vaskemaskine har mange bevægelige dele, og det stiller krav til en solid opbygning af maskinen. I de nyeste maskiner er motoren kulfri. Det betyder mindre slitage og en længere levetid for motoren. Samtidig får du fordelen af et reduceret energiforbrug og ikke mindst lydniveau. På Vestfrosts vaskemaskine PyroJet 1408 C er der 10 års garanti på den kulfri motor.

 

3) Lyden er vigtig, hvis din maskine skal stå et centralt sted i hjemmet

Lydniveauet er mindre vigtigt, hvis maskinen er placeret i et bryggers. Står vaskemaskinen centralt i huset, så sørg for at kigge efter lydniveauet. På energimærket vil du kunne se niveauet både ved vask og når maskinen centrifugerer. En forskel på 6 dB vil betyder cirka en fordobling af støjen.

Find en lydsvag vaskemaskine her.

 

4) Hvor mange kilo har du behov for?

Bor du selv, så gå efter 5 eller 6 kilo. Hold dog godt øje med kvaliteten. Mange 5 eller 6 kilos maskiner kan være i den lave ende kvalitetsmæssigt – omvendt kan du få meget vaskemaskine for små penge.

Er I to i husstanden vil en maskine med plads til 6 eller 7 kilo kunne dække jeres behov.  Tendensen er dog, at flere erstatter deres gamle vaskemaskine med en, der er større og kan vaske mere tøj ad gangen.

Hvis I ikke kan fylde en 7 kilos maskine op, bruger maskinen mere vand og energi, end der er behov for. På trods af, at der er mængde-automatik i de fleste maskiner, vil en halvfyldt maskine stadig koste mere i forbrug end en hel fyldt.  

Til den lille familie er det rart, at håndklæderne kan sættes over på én gang.  Familien på tre eller flere vil kunne fylde en 7 eller en 8 kilos maskine op i de fleste vaske. Husk knytnæve-princippet, når du skal fylde maskinen. De fleste fabrikater tilbyder 7-kilos maskiner, og der er mange modeller at vælge imellem. Derfor vil du ofte kunne få en 7 kilos maskine til en meget fordelagtig pris.

Familier med fire personer eller flere har typisk brug for en 8 kilos maskine. Da flere vaskemaskine-producenter satser på større maskiner, vil du få de nyeste teknologier med oveni købet. Brug bomuldsprogrammerne (uanset vaskemaskinens fabrikat), som er egnet til maskinens fulde kapacitet – i dette tilfælde 8 kilo. Det er på disse programmer, at du sparer på energiforbruget.

 

5) Programmer

I Danmark vasker vi oftere ved 30 og 40 grader end 60. Overvej, at stille krav til en bred variation af 30 og 40 graders programmer. Er der allergikere eller småbørn i huset, er et allergiprogram en nem måde at sikre, at al vaskemiddel grundigt skylles ud af tøjet, før det kommer i kontakt med huden.  

Gå efter vaskemaskiner, der har korte og hurtige programmer, så du har mulighed for hurtigt af få vasket tøj, du står og mangler her og nu. I Epinions undersøgelse læggere 40 % af de adspurgte vægt på, at vaskemaskinen har korte programmer.

Der fås både korte programmer til den daglige vask (40-60 min) og quick-programmer (12-15 min). Husk, at de korte programmer er beregnet til en mindre mængde tøj. Du kan læse mere i maskinens manual om hvor mange kilo tøj, hvert program på maskinen er beregnet til.

Alle vaskemaskiner skal kunne vaske ved 20 grader, og der er penge at spare, hvis du vasker koldt. Ved at reducere temperaturen fra 40 til 20 grader, sparer du hele 30 % af energiforbruget.  Husk, at maskinen skal have en vask ved høj temperatur en gang om måneden.  

 

6) Skånsom vask forlænger tøjets levetid    

Vil du gerne forlænge tøjets levetid og minimere slidtage, gå da efter en vaskemaskine med skånetromle. En skånetromle er optimeret til at slide så lidt som muligt på tøjets fibre under vask. Vores skånetromle hedder ”Pearl Drum”, men kært barn har mange navne. Spørg forhandleren efter en skånetromle, og slip for at huske på de forskellige fabrikaters betegnelser.

 

Centrifugering    

Maskinens omdrejninger har som tommelfingerregel en betydning for den fugt, som efterlades i tøjet. Det vil sige, at 1600 omdrejninger eller mere giver centrifugeringsevneklassen A. Nogle 1400 omdrejningsmaskiner kan dog også opnå klasse A.

Klasse A betyder, at der er mindre end 45 % fugt tilbage i tøjet. B betyder, at der er mindre en 54 % tilbage i tøjet. Du kan se klasserne på energimærket.

Har du tørretumbler, vil en høj klasse betyde, at din tørretumbler bruger mindre tid og energi på at tørre tøjet.